שם מלא: | ישראל גוטמן |
מקום ותאריך לידה: | ישראל, 24/2/1958 |
שנים כמאמן הקבוצה: | 2000-1997, 2003-2002 |
עונות: | 4 |
אחוזי הצלחה בליגה: | 60.93% |
הישגים: | אליפות (99), הופעה בגביעי אירופה (99), מקום שלישי (98) |
קבוצות נוספות אותן אימן: | קרית ביאליק, בית"ר חיפה, טירת הכרמל, מכבי טמרה, צפרירים חולון, מכבי הרצליה, בית-שאן, הפועל ב"ש, בית"ר ירושלים, הפועל פ"ת, פאראלמיני (קפריסין), מכבי נתניה, לימסול (קפריסין), הפועל ת"א, נבחרת ישראל, מכבי חיפה |
ישראל (אלי) גוטמן לא החל את דרכו כשחקן כדורגל בכיר בניגוד לרוב המאמנים. הוא שיחק קצת בהפועל הצעיר חיפה ורגע השיא שלו היה הופעה בנבחרת הקט-רגל של ישראל למכביה ב-1981. גוטמן סיים קורס מאמנים, היה מורה לחינוך גופני בבתי ספר ובמכללה האקדמית בוינגייט והחל את קריירת האימון שלו במכבי קריית ביאליק ב-1985. לאחר מכן הוא המשיך לאמן בליגות נמוכות באזור הצפון כשפסגת השגיו באותה תקופה היתה העלאת הפועל טירת הכרמל לליגה הארצית. בהמשך שימש גוטמן כעוזרו של שלמה שרף במכבי חיפה, עמה זכה בדאבל בעונת 1990/91. לאחר מכן אימן בצפרירים חולון, מכבי הרצליה והפועל בית שאן. בעונת 1996/97 הוא הגיע להפועל באר-שבע, אליה צירף שחקנים כמו ג'ובאני רוסו ולירון בסיס. באותה עונה גוטמן זכה עם באר-שבע בגביע המדינה, התואר הראשון שלו כמאמן.
בעונת 1997/98 רובי שפירא החתים את אלי גוטמן כמאמן הפועל חיפה. גוטמן היה פחות בכיר באותה תקופה מהמאמנים שקדמו לו בתפקיד, אבל התגלה כמאמן מקצועי ויסודי. לאחר עזיבתם של הכוכבים הגדולים, טל בנין וראובן עטר, גוטמן בנה את הקבוצה מחדש עם שמות פחות נוצצים. הוא הביא איתו מבאר שבע את רוסו, בסיס והשוער אבי פרץ. אליהם הצטרפו נג'ואן גרייב, שהוסב למגן שמאלי ואורן זייתוני שאותו אימן גוטמן בחולון. בנוסף לרוסו הצטרפו עוד זרים חדשים, ביניהם דמיטרי אוליאנוב וגוראן מילנקו. בשער, החל את העונה אבי פרץ אבל נפצע ואת מקומו תפס השוער הצעיר דודו אוואט. גוטמן גם החזיר את הקפטן רן בן-שמעון לתפקידו הטבעי כבלם אחורי. הקבוצה של גוטמן התגלתה כמלוכדת, יעילה ותכליתית. גוטמן הקנה לקבוצה סגנון שלעתים כונה "גרמני" שמבוסס על משחק קבוצתי עם הנעת כדור סבלנית ולחץ על כל המגרש כשהכדור אצל היריבה. הפועל חיפה סיימה את אותה עונה במקום השלישי.
בעונת 1998/99 גוטמן שמר על רוב הסגל מהעונה הקודמת וצירף שחקן נוסף מחולון, אורן נסים. התלכיד שנבנה בעונה הקודמת הבשיל והקבוצה הציגה יכולת גבוהה מתחילת העונה. הפועל חיפה עלתה למקום הראשון במחזור השלישי וככל שהעונה התקדמה הפער מהמתחרות הלך וגדל. במחזור ה-18, ניצחון 0:1 בדרבי הוציא את מכבי חיפה מהמירוץ. במחזור ה-25, הפועל חיפה כבר פתחה פער של 11 נקודות מהשניה בטבלה, בית"ר ירושלים. במחזור ה-27 אירחה הפועל חיפה בקרית אליעזר את השניה בטבלה, מכבי ת"א למשחק העונה לעיני 17,000 צופים. הקבוצה שהיתה זקוקה לניצחון כדי להבטיח את האליפות, עמדה במשימה כשניצחה 2:3. לקראת סיום המשחק, אלפי אוהדים אדומים פרצו למגרש וחגגו ביחד עם רובי שפירא, אלי גוטמן והשחקנים את האליפות ההיסטורית.
בעונה שלאחר הזכיה האליפות, רובי שפירא החליט לחזק את הקבוצה כדי להצליח באירופה ולזכות באליפות נוספת. בניגוד לשחקנים האפורים יחסית שגוטמן צירף בעונות הקודמות, הגיעו הפעם כוכבים גדולים, כמו ניר סביליה, אמיר שלח, דוד אמסלם ועמיר תורג'מן. לעומתם, עזבו את הקבוצה שניים מהשחקנים הבולטים בעונת האליפות, נג'ואן גרייב ולירון בסיס. הקבוצה הצליחה יחסית באירופה, כשעברה את באשיקטש החזקה והודחה מגביע אירופה לאלופות על-ידי ולנסיה שהגיעה לגמר באותה עונה. הפועל חיפה המשיכה בגביע אופ"א, עברה את ברוז' והודחה על-ידי אייאקס אמסטרדם, למרות נצחון חוץ מפתיע עם 0:1 באמסטרדם ארנה. אבל בליגה, השחקנים החדשים לא השתלבו היטב במערך של גוטמן והקבוצה לא הצליחה לשחזר את היכולת מהעונה שעברה. הפועל חיפה סיימה עונה בינונית במקום השביעי.
לאחר שלוש עונות בהפועל חיפה, אלי גוטמן חתם בבית"ר ירושלים שנרכשה על-ידי איש העסקים גד זאבי. הוא לקח איתו את רוסו וצירף כוכבים נוספים שיצרו ציפיות גבוהות. הקבוצה נאבקה על האליפות אבל הקהל לא היה מרוצה מהסגנון ודרש את פיטורי המאמן. גוטמן עזב באמצע העונה כאשר הקבוצה במקום השני, לאחר שאושפז עקב בעיות לב. לאחר מכן הוא אימן את הפועל פתח תקווה. בינתיים רובי שפירא התאבד, הפועל חיפה התפרקה וירדה ליגה. גוטמן חזר להפועל חיפה בעונת 2002/03 במטרה להעלות אותה לליגת העל. הוא הצליח להחזיר את לירון בסיס, מכוכבי עונת האליפות וצירף מספר שחקנים עם ניסיון בליגה השניה. גוטמן גם העלה מהנוער את גילי ורמוט, בן ה-17. אבל הקבוצה לא ממש הצליחה להתמודד על העליה ולאחר המחזור ה-23, גוטמן הבין שלא יצליח לעמוד במשימה והתפטר. לאחר מכן הוא חזר לבאר-שבע, אימן בקפריסין ובנתניה ללא הצלחה גדולה.
ב-2007 אלי גוטמן התמנה למאמן הפועל תל-אביב. בעונתו הראשונה הוא הציל את הקבוצה מירידה והגיע לגמר הגביע. ב-2008 הצטרפו להפועל ת"א שני יוצאי הפועל חיפה, גילי ורמוט שחזר מבלגיה ומהראן לאלה. בעונת 2009/10 הקבוצה העפילה לשלב 32 האחרונות של הליגה האירופית, לאחר שסיימה במקום הראשון בשלב הבתים. בתום העונה גוטמן זכה בדאבל (אליפות וגביע) עם הפועל ת"א. בעונה שלאחר מכן העפילה הקבוצה בהדרכתו לשלב הבתים בליגת האלופות האירופית לראשונה בתולדותיה. באותה עונה הוא הוביל את הפועל ת"א לזכייה בגביע המדינה בפעם השנייה ברציפות. בעקבות הצלחותיו בהפועל חיפה ותל אביב מונה אלי גוטמן לתפקיד מאמן נבחרת ישראל בדצמבר 2011. הוא סיים את תפקידו לאחר ארבע שנים במהלכן הדריך את הנבחרת במוקדמות הגביע העולמי והיורו. למרות הציפיות הגבוהות, גוטמן לא עמד ביעדים והנבחרת כשלה בנסיונותיה להעפיל לאחד הטורנירים. לאחר מכן הוא חזר להפועל ת"א כמאמן ומנהל מקצועי, אבל סיים את תפקידו לאחר שהקבוצה נכנסה להליך של פירוק ב-2017. גוטמן פרש מאימון והחל בקריירה של פרשן בטלויזיה אבל בנובמבר 2018 הוא מונה למאמנה של מכבי חיפה, לאחר שמאמנה ההולנדי התפטר. לאחר כשלושה שבועות הוא הפסיד להפועל חיפה בדרבי ונאלץ לפרוש מיד לאחר מכן בהמלצת רופאיו בשל מצבו הבריאותי.