שם מלא: Zlatko Čajkovski
מקום ותאריך לידה: זאגרב (קרואטיה), 24/11/1923
תפקיד: רץ ימני
נוער:
בכורה בבוגרים: HAŠK, 1939
שנים בקבוצה: 1961-1958
עונות: 3
שערים: 17
הישגים: גמר גביע (58), גביע העשור (58), סגנות (59)
קבוצות נוספות: פרטיזן בלגראד (יוגוסלביה), פ.צ. קלן (גרמניה)
הופעות בנבחרת: יוגוסלביה, 55

זלטקו (צ'יק) צ'ייקובסקי החל את דרכו בקבוצת HAŠK הקרואטית ואחרי מלחמת העולם השניה עבר לפרטיזן בלגראד. הוא היה מגדולי השחקנים באירופה מסוף שנות הארבעים ועד אמצע שנות החמישים. צ'ייקובסקי הופיע בנבחרת יוגוסלביה 55 פעמים, איתה זכה פעמיים במדליית כסף באולמיפיאדה והשתתף פעמיים במשחקי הגביע העולמי. צ'ייקובסקי פגש פעמיים עם נבחרת יוגוסלביה את נבחרת ישראל במסגרת מוקדמות הגביע העולמי. במפגש הראשון שנערך בבלגרד ב-1949 הוא כבש את אחד השערים בניצחון 0:6. במשחק הגומלין שנערך ברמת-גן, יוגוסלביה ניצחה 2:5 וצ'יק כבש שני שערים, אחד מהם ממרחק רב לרשתו של חודורוב. בפעם השניה ב-1954, היוגוסלבים הזיעו יותר וניצחו פעמיים 0:1 את נבחרת ישראל שבשורותיה שיחקו דוד שוייצר וחלוץ הפועל רחובות דאז, אברהם גינזבורג. יוגוסלביה העפילה לרבע גמר מונדיאל 1954, שם נעצרה בתום משחק אדיר מול גרמניה המערבית, שבהמשך זכתה בגביע העולם. ב-1953 צ'ייקובסקי נבחר לשחק בנבחרת אירופה במשחק חגיגי נגד נבחרת אנגליה. לאחר מכן עבר לשחק בפ.צ קלן הגרמנית ועבר שם השתלמות מאמנים בבית הספר הגבוה לספורט. באותה השתלמות השתתף גם מאמנה של הפועל חיפה לשעבר, דוד שוייצר. השניים התיידדו מאוד, ובעידודו ותיווכו של שוייצר, צ'יק הסכים להגיע לישראל. יעקב וולטר, חבר הנהלת הפועל חיפה, הגיע לגרמניה כדי לנהל את המו"מ. צ'ייקובסקי סיכם לשנתיים וחצי וקיבל שיחרור מיוחד מקבוצתו, פ.צ קלן כדי להגיע לחיפה באמצע העונה ולהתחיל בקריירה של אימון.

Image Unavailable

זלטקו צ'ייקובסקי

בפברואר 1958 צ'ייקובסקי הגיע לארץ התקבל בכבוד מלכים בטקס שנערך בנמל חיפה בהשתתפות ראש העיר, אבא חושי. למחרת בואו הוא כבר קיים אימון ראשון והחליף את אלי פוקס שיצא בעצמו להשתלמות מאמנים בקלן. צ'יק גם שיחק בהפועל חיפה והנהיג את הקבוצה מתוך המגרש. עד היום הוא נחשב לשחקן הבכיר ביותר ששיחק אי-פעם בליגה הישראלית. צ'ייקובסקי הביא להפועל חיפה שיטות אימון מקצועניות שכללו 5 אימונים בשבוע עם דגש על כושר גופני וארוחות משותפות בסיום כל אימון לפי תפריט מיוחד שלו. הוא סיגל לקבוצה סיגנון משחק מהיר ותכליתי עם רוח לחימה והתוצאות החלו להגיע בעונת 1958/59. בפתיחת העונה נערכו השלבים האחרונים של משחקי הגביע והפועל חיפה העפילה לראשונה מאז קום המדינה לגמר, שבו הפסידה לאלופה מכבי ת"א. לאחר מכן, הפועל חיפה זכתה בתואר הראשון שלה, גביע העשור שנערך לכבוד עשר שנים להקמת המדינה. הקבוצה שיחקה היטב גם בליגה והיתה קרובה לזכיה באליפות אבל הפסד במחזור האחרון ליפו, הותיר אותה עם הסגנות בלבד. בעונה שלאחר מכן צ'יק העלה את רובי יאנג בן ה-17 מהנוער ושילב אותו בהרכב הפותח. גם בעונה זו הפועל חיפה היתה קבוצת צמרת וסיימה במקום השלישי. אבל ההתאחדות לא ראתה בעין יפה את העובדה שצ'ייקובסקי מקבל משכורת והעבירה תקנה שאוסרת על שחקן להיות מאמן.

בסיום עונת 1959/60 צ'ייקובסקי עזב את ישראל לטובת אימון בטורקיה. בהמשך הוא אימן בהולנד וב-1962 הוא הוביל את פ.צ. קלן לזכיה באליפות גרמניה. לאחר מכן הוא אימן את באיירן מינכן, עלה איתה לליגה הראשונה, זכה פעמיים בגביע הגרמני וב-1967 זכה בגביע אירופה למחזיקות. בהמשך הוא אימן קבוצות נוספות בגרמניה, יוגוסלביה, יוון, שוויץ ואוסטריה. זלטקו צ'ייקובסקי נפטר ב-1998 בגיל 74.